Sportweekend 20, de Champions League finale in München

Bayern München-ChelseaMet het WK boksen voor dames, het EK schoonspringen, OKT roeien, wielrennen in Italië en in Californië en natuurlijk de laatste voetbalhoogtepunten van het seizoen in clubverband, met de apotheose van de Champions League in München tussen Chelsea en Bayern München.

Nergens is de emancipatie zover gekomen als in de sport. Er zijn vrijwel geen takken van sport meer te vinden, waar dames en heren niet allebei vrijuit aan deel kunnen nemen, doorgaans ook op Olympisch niveau. Alleen in de auto- en motorsporten zie je niet zo veel dames, behalve in de pits, maar verder. Neem boksen, toch geen sport voor meisjes zou men vroeger zeggen, maar de realiteit is het WK Boksen voor dames, dat deze week werd gehouden en dat zondag eindigt. Nouchka Fontijn verdedigde

Nouchka Fontijn

Nouchka Fontijn

de Nederlandse eer in China, maar helaas werd ze in de achtste finales verslagen door de Kazachstaanse Marina Volnova. Dat was bijzonder jammer, want als ze in haar klasse tot 75 kg. Bij de beste drie Europeanen was gekomen, dan had ze een ticket naar de Olympische Spelen verdiend. Jammer voor de Schiedamse, maar topsport is keihard, zeker met de Spelen in zicht.

EK Schoonspringen 2012 in Eindhoven

Een sport waar doorgaans geen klappen worden uitgedeeld, althans niet in letterlijke zin, is het schoonspringen. Naar keuze van één of drie meter hoogte is het de kunst om zo netjes mogelijk in het water te duiken en onderweg nog wat acrobatische toeren uit te halen. Fraai om te zien en sinds de familie Jongejans de sport voor Nederland echt op de kaart heeft gezet, is er ook wat meer TV aandacht voor gekomen. Hoe staat het nu met de sport tijdens het EK, dat in Eindhoven wordt gehouden in combinatie met het EK Synchroonzwemmen, dat dinsdag begint. Hoewel geen medaillekandidaten brengt ons land wel twee sporters in het veld, die kans maken op de Spelen: Yorick de Bruijn en Inge Jansen. De laatste werd op de 1-meter plank keurig achtste en komt vandaag in actie op de hogere versie, waar ze zich op wil kwalificeren voor Londen. Op die hoogte is Yorick de Bruijn al klaar. Hij haalde finale voor Nederland (Edwin Jongejans was onze laatste finalist op dit onderdeel in 1995) en werd elfde. Heel verdienstelijk, maar nog niet goed genoeg voor de Spelen.

Wel goed genoeg voor de Spelen zijn een aantal roeiers, zoals onze achten (dames en heren), die al een tijdje zeker zijn van deelname. De roeibond heeft nog twee boten voorgedragen voor de Spelen (mannen-vier-zonder en mannen-twee-zonder) en heeft vier boten met inhoud naar Luzern afgevaardigd, waar vanaf zondag de laatste tickets voor Londen worden verdeeld. Daarvoor moet je de finale halen en daarin eerste of tweede worden, een zware kluif dus voor de roeiers in het Zwitserse water. We gaan voor ze duimen.

De wielrenners zijn in twee grote Ronden actief, te weten in Italië, waar gisteren een massasprint maar weer eens door Mark Cavendish werd gewonnen, al zag ik op de Italiaanse TV ook een prima derde plaats voor Mike Renshaw van de Raboploeg. Het verschil: voor Cavendish is een indrukwekkende trein aan het werk, zodat hij echt pas de laatste tientallen meters aan hoeft te zetten, terwijl Renshaw al ver voor de streep helemaal alleen zat te kijken. Het klassement moet in de bergen nog flink opgeschud worden. Tom-Jelte Slagter staat daarin op de 29ste plaats.

De andere grote ronde is in Californië en deze klus heeft de laatste jaren flink in aanzien gewonnen. Ook hier zijn de eerste dagen vooral voor de sprinters, al grepen die gisteren mis vanwege een eenzaam solerende Fransman. In het klassement staat Robert Geesink derde, na een uitstekende individuele tijdrit eerder deze week.

Het voetbalweekend

Vitesse kan zondag een mooi seizoen afsluiten met een ticket voor de Europa League. Het won in Waalwijk afgelopen donderdag met 3-1 van RKC en kan het nu gaan afmaken. De nacompetitie loopt ook op de laatste sloffen en hier heeft VVV Venlo goede zaken gedaan door de uitwedstrijd bij Helmond Sport met 2-1 te winnen. Zondag valt de beslissing tussen deze twee ploegen. Het andere startbewijs voor het volgend seizoen wordt verdeeld tussen Willem II en FC Den Bosch. Zondag is de tweede wedstrijd in Tilburg, de eerste in de Brabantse hoofdstad eindigde in 0-0.

In Duitsland won Borussia Dortmund ook de Duitse beker, maar dat is bijna iedereen al weer vergeten, want alle ogen zijn gericht op München, waar binnen drie dagen tijd twee grote wedstrijden worden gespeeld. Allereerst de finale Champions League tussen Bayern München en Chelsea vanavond. Bayern is natuurlijk lichtelijk favoriet vanwege het thuisvoordeel, maar ik denk dat ze vooral favoriet zijn omdat ze domweg beter voetballen dan Chelsea, dat FC Barcelona klopte, maar bepaald niet met oogstrelend voetbal. De tekenaar van FC Knudde beeldt Chelsea hardnekkig uit met tien man in de doelmond en dat is nog niet zo gek gevonden. Een miljard Britse ponden is inmiddels in de club gestopt, maar Europees succes heeft het nog niet opgeleverd. Of het nu wel gebeurt weten we later vandaag.

Bij de tweede wedstrijd van enige betekenis is opnieuw Bayern München betrokken, nu als oefenpartner van het Nederlands elftal, een uitvloeisel van een regeling tussen de club en de KNVB in de slepende blessurezaak rondom Arjen Robben. Oranje mist nog wat spelers, omdat die elders nog actief zijn in bekerfinales en zo, maar de meerderheid is toch in Lausanne aanwezig tijdens een gemoedelijk trainingskamp, waar vrouwen en kinderen gewoon bij zijn. Lijkt ons prima, want de weg naar de finale is nog lang genoeg.

In Italië staat zondag de bekerfinale tussen Juventus en Napoli op het programma. Voor Juventus valt er niets te halen voor wat Europees voetbal betreft, want als landskampioen speelt het al Champions League. Napoli heeft zich al geplaatst voor de Europa League, maar als het de beker wint, plaatst het zich rechtstreeks in de poulefase in plaats van de vierde kwalificatieronde. De finale wordt in Rome gespeeld.

Eenzelfde scenario zien we in Spanje, waar vrijdag de finale om de Copa del Rey wordt gespeeld tussen Barcelona en Athletic Bilbao. Barcelona speelt al Champions League en Bilbao staat al genoteerd voor de Europa League, maar start daar in de derde kwalificatieronde. Wint het echter de Spaanse beker dan gaan ook zij rechtstreeks naar de poulefase en hebben dan wat langer vakantie.

Dat was het weer voor dit weekend. Bookmaker van de week is Casino.

Sportweddenschappen zijn leuk voor wie een beetje extra spanning aan de sportbeleving wil geven. Er zijn uitstekende online bookmakers in de markt, waarvan een aantal op deze site vermeld staan, waarbij gekeken is naar uitstraling, berouwbaarheid en dienstverlening. Speel met beleid en overschrijdt nooit het budget dat u beschikbaar maakt hiervoor. Een tip voor beginners: neem kleine inzetten op verschillende sporten, waar u een beetje kijk op hebt. Zet nooit meer in dan verantwoord is en probeer nooit verloren geld terug te winnen. Weg is weg, wacht op de volgende ronde en op nieuwe kansen. Succes en veel plezier bij de sport in dit weekend!

 

May 19, 2012 by : posted in Bookmaker Nieuws No Comments

Comments are closed.