Sportweekend 37 met Dammen op de weg

Waarin de ene Dam de andere Dam niet is, een potje worstelen op de mat een hoog niveau kan hebben, en hetzelfde gezegd kan worden van worstelen op een grasmat, dat dan weer rugby wordt genoemd en een reeks paardensprongen toch een prachtig gezicht blijft.

De Dam tot Damloop is een klassieker onder de wegwedstrijden op gympies. Wie bij ons nationale monument op de Dam gaat staan morgen en denkt daar de race te kunnen volgen: de eerste Dam staat voor Amsterdam en de tweede Dam staat voor Zaandam. Het evenement begon ooit op de Dam in A’dam en eindigde op de Dam in Zaandam, maar tegenwoordig is de start op de Prins Hendrikkade in de hoofdstad en het eindpunt in de Peperstraat in Zaandam. Op www.damloop.nl kunt u alle informatie over de route vinden en wat er allemaal aan evenementen omheen plaatsvinden. Er zal wel weer een Keniaan winnen, die hebben daar zo’n beetje patent op, ook als het parcours 10 Engelse mijlen (16,1 km.) lang is. Voor wie de zender aankan: vanaf 10.30 uur zendt RTV Noord-Holland het hele festijn live uit.

Worstelen, dat is stoeien op niveau. In ons land is het een kleine sport, vergeleken met bijvoorbeeld Judo, maar de oude Grieken hadden diep respect voor hun worstelaars en wie op de Olympische Spelen won had het aanzien van een god op de Olympus. Dat Jessica Blaska (foto) zeventiende werd in de klasse tot 48 kg. zullen bij een enquête in hartje Amsterdam morgen slechts weinigen weten. Dat er überhaupt een WK Worstelen aan de gang is zal velen zijn ontgaan, laat staan dat ze weten dat het in Istanbul is. Er is ook een landenwedstrijd met zondag de finale tussen Rusland en de winnaar van Iran tegen Cuba. Deze laatste wedstrijd had vandaag gespeeld moeten worden, maar is uitgesteld tot zondagmorgen, onder protest van de Iraniërs natuurlijk, die nu twee wedstrijden op dezelfde dag moeten afwerken.

Als twee rugbyteams tegenover elkaar komen te staan wordt er ook heel wat afgeworsteld. Voor veel sportliefhebbers is het ene onbegrijpelijke sport, vergeleken met voetbal, dat een stuk overzichtelijker is. Maar wie zich wat beter verdiept in rugby, net als in American Football, die zal zien dat techniek, tactiek, behendigheid en snelheid een veel grotere rol spelen dan alleen maar wat dommekracht. Het huidige WK wordt in Nieuw Zeeland gehouden. Wij zijn daar niet bij, hoewel Nederland af en toe heel aardig presteert in deze sport, maar echt populair zal het wel nooit worden, terwijl in de echte rugbylanden volle stadions en live tv uitzendingen aan de orde van de dag zijn. Maar tussen Fiji, Tonga en Samoa zouden we toch niet misstaan hebben. Het WK is nog maar net begonnen, dus het komt volgende week wel weer terug in deze klommen. Op de foto ziet u een echte try van Zuid Afrika in de maak tegen het team van de Fiji eilanden.

Nederland is er bij het EK springen in de landenwedstrijd niet in geslaagd bij de medailles te komen. Een enorme tegenvaller want na twee dagen stond Nederland nog bovenaan in het klassement. Maar teveel fouten op de slotdag brachten respectievelijk Duitsland, Frankrijk en Groot Brittannië naar het podium. De paarden staan daar nooit op, want dan wordt zo’n podium een beetje vol. Overigens heeft Nederland zich door de vierde positie wel geplaatst voor de Olympische Spelen, maar dat was een schrale troost. Vandaag gaat het evenement verder met de individuele wedstrijden. Als Gerco Schröder weer goed rijdt maakt hij kans. Met zijn paard Eurocommerce New Orleans (foto) reed hij in Madrid foutloos.

Nog meer mooie sport: het EK Basketbal voor heren, dito Volleybal, tennis om de Daviscup (halve finales) en motorsport, de Granx Prix Aragón.

 

Het voetbalweekend

Na het doordeweekse Europese clubvoetbal, waarbij de Nederlandse inbreng redelijk succesvol was (Ajax en FC Twente gelijk, PSV en AZ op winst), zijn het weer de competities die onze aandacht vragen dit weekend. In ons land richten alle ogen zich op de eerste echte grote clash van deze competitie, de wedstrijd PSV-Ajax. Maar ook leuk is het verrassend uit de startblokken gekomen RKC Waalwijk dat AZ ontvangt. Het is dringen aan de top en dat geeft veel mooie wedstrijden, althans dat hopen we maar.

In de Duitse competitie valt de wedstrijd tussen Schalke 04 en koploper Bayern München direct in het oog. In Engeland zijn alleen de twee veel scorende teams uit Manchester nog ongeslagen. En ook hier een opvallende topper: Manchester United versus Chelsea, de nummer drie tot dusver. In Italië kijkt alles en iedereen naar Internazionale dat een dramatische week kende. Afgelopen zondag werd de eerste wedstrijd verloren tegen Palermo en woensdag kreeg de ploeg thuis klop van het Turkse Trabzonspor in de Champions League. De thuiswedstrijd tegen AS Roma moet aangeven of dit een incident was. Stadgenoot AC Milan liet ook punten liggen in de openingsmatch van de competitie, maar hield in de Champions League wel mooi Barcelona op een gelijkspel. Zij gaan nu op bezoek bij Napoli, dat vorige week wel wonen door de week Manchester City op 1-1- hield. In de Spaanse competitie is de subtopper van de week het duel tussen de nummers 5 en 6, Sevilla tegen Real Sociedad. Beide ploegen staan op vier punten in de nog erg jonge competitie.

Bookmaker van het weekend is Casino, dat altijd weer een veelzijdig aanbod heeft.

Sportweddenschappen zijn leuk voor wie een beetje extra spanning aan de sportbeleving wil geven. Er zijn uitstekende online bookmakers in de markt, waarvan een aantal op deze site vermeld staan, waarbij gekeken is naar uitstraling, berouwbaarheid en dienstverlening. Speel met beleid en overschrijdt nooit het budget dat u beschikbaar maakt hiervoor. Een tip voor beginners: neem kleine inzetten op verschillende sporten, waar u een beetje kijk op hebt. Zet nooit meer in dan verantwoord is en probeer nooit verloren geld terug te winnen. Weg is weg, wacht op de volgende ronde en op nieuwe kansen. Succes en veel plezier bij de sport in dit weekend!

September 17, 2011 by : posted in Bookmaker Nieuws No Comments

Comments are closed.