Wat zijn varianten van kaartspel patience?

patience spiderHet kaartspel patience kan eigenlijk gezien worden als een verzamelterm voor enkele honderden kaartspellen die je in je eentje kunt spelen. De reguliere variant ken je vast wel. Hierbij zijn er zeven kolommen met één tot en met zeven kaarten waarvan de bovenste open ligt. Je hebt daarnaast een stock met kaarten die je kunt gebruiken om de rijen bovenaan van aas tot en met koning te voltooien. Naast deze reguliere variant heb zijn er nog vele andere patience spellen. We bespreken hier kort enkele populaire patience spellen.

Spider en Pyramid patience spellen

Het spel Spider komt sterk overeen met het meest gespeelde patience spel. Het grootste verschil is echter dat je Spider ook met één soort kaarten kunt spelen. Bijvoorbeeld alleen met schoppen of klavers. Daarmee is de moeilijkheidsgraad een stuk hoger en is het een andere manier van spelen. Naast Spider is ook Pyramid een bekende patience variant. Hierbij maak je setjes van twee kaarten die samen dertien punten zijn. Als je Pyramid speelt moet je dus snel kunnen hoofdrekenen om het tableau leeg te spelen.

Veel andere varianten

Naast deze bekende patience spellen zijn er letterlijk honderden andere spellen die allemaal redelijk op elkaar lijken qua opzet. Zo kun je bijvoorbeeld het reguliere patience doen, maar dan met twee pakjes kaarten. Hierdoor ben je een stuk langer bezig en is het extra lastig om het spel te voltooien. Andere bekende varianten zijn onder andere:

  • Bisley
  • Castle
  • Canfield
  • Forty Thieves
  • FreeCell

Als je eens wilt experimenten met een andere vorm van het kaartspel dan kun je op internet vaak eenvoudig een handleiding vinden om dit te spelen. Natuurlijk kun je ook gemakkelijk online patience spelen zoals b.v.b. bij patienceonline. Een andere leuke manier om patience te spelen is door dit bij een online bookmaker te doen. Je kunt dan een leuk bedrag winnen als je het spel uitspeelt!

April 10, 2017 by : posted in Uncategorized No Comments

Leave a Reply